közérdekű ! ? : Vigyázat! 10-ből 7 csirke szalmonellás - jövőre eltűnik a hazai baromfi a polcokról? |
Vigyázat! 10-ből 7 csirke szalmonellás - jövőre eltűnik a hazai baromfi a polcokról?
2009.11.20. 05:04
Magyarországon a csirkék többsége szalmonellás, ezért az egy év múlva életbe lépő uniós szigorítást követően, 2010. december 12-től kétséges a magyar csirkék forgalomba hozatala a hazai boltokban, a baromfiexportunk pedig teljesen leállhat - jelentették be a Baromfi Termék Tanács és a Diagon-csoport sajtótájékoztatóján hétfőn a Korányi Kórházban, ahol nyilvános szalmonellatesztet végeztek egy új, csupán két órát igénylő eljárással.
Az Európai Unióban 2010. december 12-től már nem kerülhetnek forgalomba szalmonellás csirkék. Míg a legtöbb uniós országban a baromfiállomány 5-25 százalékát érinti a szalmonella, addig a vonatkozó felmérések szerint Magyarországon a csirkék többsége szalmonellás lehet. Egy uniós vizsgálat szerint az uniós brojler-csirke állománynak mindössze 23 százaléka szalmonellafertőzött, míg ugyanezt a magyar állomány 68 százalékánál mutatták ki a korábbi vizsgálatok. A hazai kereskedelmi forgalomban kapható baromfihús 43 százalékánál mutattak ki fertőzöttséget.
A magas szalmonella-szennyezettség egyszerre jelent élelmiszer-biztonsági, illetve állategészségügyi problémát, és rejti magában a veszélyt, hogy megelőző lépések nélkül jövő decembertől a magyar baromfiexport teljesen leállhat, és a magyarországi értékesítésben is külföldi csirkék válthatják fel az eddig magyar termékeket.
Az unió tagországaiban évente körülbelül 170 ezer ember betegszik meg szalmonellafertőzés miatt. Az egyes húsipari termékek vizsgálata alapján a baromfitermékekben mutatták ki a legnagyobb mértékű fertőzöttséget. Ennek alapján határozta el az EU a baromfiállományok szalmonellamentesítését.
10-ből 7 csirke volt szalmonellás
A Baromfi Termék Tanács és a Diagon-csoport sajtótájékoztatóját megelőzően egy nyilvános laboratóriumi vizsgálat megállapította: tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből a Diagon új, kétórás tesztelési eljárásával hét állatban mutatták ki a szalmonella jelenlétét. Az állatokat mindenki számára nyitva álló, különböző méretű és típusú kereskedelmi egységekben vásárolták hipermarkettől a piaci őstermelőig.

Az első lépésben a DNS-mintákat kivonják az eredeti mintaanyagból
(Fotó: Magócsi Márton)
http://kokobaki.weboldala.info/images/stories/9/vigyazat.jpg 504x337 Tekintse meg a gyorstesztről készült galériánkat ! Fotók: Magócsi Márton
Ennek alapján természetesen nem állapítható meg, hogy a hazai boltokban kapható baromfi 70 százaléka szalmonellás, ugyanis túl kicsi volt a minta egy ilyen hatókörű következtetéshez. Különösebb riadalomra sincs okunk, ugyanis a szalmonella baktérium 70 Celsius-fokon elpusztul, és készítéskor arra kell ügyelnünk, hogy ne mosatlanul használjuk például azt a vágódeszkát, amelyen a csirkehúst szeleteltük, mert az fertőzésveszélyes.
Befagyhat a magyar export
Bárány László, a baromfitenyésztők érdekképviseletének vezetője figyelmeztetett: ha nem változik a helyzet, egy év múlva a hipermarketek polcairól eltűnhetnek a magyar csirkék, befagyhat az export, súlyos gazdasági károkat okozhat a készületlenül bekövetkező korlátozás.
Ahhoz azonban, hogy elkerüljük a magyar baromfiágazat krízisét, alapvető változásokra van szükség: radikálisan csökkenteni kell a szalmonella jelenlétét, a jelenleg csak 4-5 nap alatt kimutatni képes tesztek átfutási idejét, hatékonyan kell felhasználni a mentesítésre szánt uniós és kormányzati forrásokat, melyek egyharmad-egyharmad arányban fedezik az eljárás költségeit - a harmadik harmadot a tenyésztők vállalták kifizetni, és ki kell alakítani az ezt koordináló módszertani központokat.
A mentesítés várható sikere kapcsán Bárány László elmondta: Magyarországon rosszabb a helyzet, mint az északi országokban, de jobb, mint a déli országokban, ugyanis könnyebb végrehajtani a szalmonellamentesítést olyan helyen, ahol nincsenek nyaranta túlságosan nagy kánikulák.
|