közérdekű ! ? : "Szabad" pálinkafőzés: csak ne az "olajszőkítők" járjanak jól! |
"Szabad" pálinkafőzés: csak ne az "olajszőkítők" járjanak jól!
2010.06.12. 05:50

Komoly fejtörést okozott a pálinkatermelőknek Orbán Viktor kijelentése "90 éves felkelésük győzelmével" kapcsolatban, ugyanis ők eddig is úgy tudták, hogy bárki szabadon főzhet pálinkát - ha megfizeti utána az államnak a tetemes költségeket. Az adócsökkentésnek örülnének, erről azonban senki nem beszélt.
Oszsza meg másokkal is
El kell oszlatnom egy tévhitet: a pálinkafőzés Magyarországon több mint kilencven éve nem főúri jog. Bárki főzhet vagy főzethet, ha betartja a hatályos szabályokat, és megfizeti az adókat, közterheket - mondta a Hírszerzőnek Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület nagymestere, akit azért hívtunk fel, hogy értelmezze nekünk Orbán Viktor kijelentését arról, hogy "visszaadjuk az embereknek a szabad gyümölcspárlat-készítési jogot". A miniszterelnök szerint ezzel egy "kilencvenéves küzdelem ért véget, ahol a felkelők teljes győzelmet arattak" - erre utalt Piros László.
Egyebekben viszont a pálinkatermelők sem okosabbak: a kormány ugyanis megkérdezésük nélkül döntött. Nem konzultáltak a törvény szerint pálinkaügyekben illetékes Pálinka Nemzeti Tanáccsal sem (a testület elnöke külföldön tartózkodik, így nem értük utol nyilatkozatra, de a tanácstól származó információk alapján egyelőre ők is találgatnak, mit kell érteni a tegnapi bejelentésen), így a kormányszóvivői irodához fordultunk - ott azonban cikkünk megjelenéséig nem vette fel senki a telefont.
Lehet most is, csak drágán
Saját gyümölcsből, saját lepárló berendezéssel ma is bárki előállíthat pálinkát, ha nem hozza forgalomba, maximum 85 liternyi, 50 fokos nedűt. A másik esetben - szintén saját gyümölcsből - bérlepároltatás útján. Mindkét esetben azonban jövedéki biztosítékot kell fizetni, ami igen tetemes költség, akár a 1,5 millió forintot is elérheti. Ráadásul ezt a lepárlást végzőnek kell beszednie a gyümölcstermelőtől, vagy főzetni szándékozótól, ami Piros László szerint eleve abszurd, hiszen gyakorlatilag hatósági feladatot ruháztak át ezzel a főzést végzőkre.

Finom, de csak akkor az igazi, ha semmilyen idegen anyag nincs benne (Fotó: MTI)
Hargitai János KDNP-s képviselő csak annyit mondott az MFOR-nak, hogy az otthoni, saját célú pálinkafőzést engedélyezik, a szigorú szabályok miatt azonban a termelők szerint ennyire nem egyszerű a helyzet. (Egy másik kereszténydemokrata képviselővel beszélve kiderült, a két frakciót sem traktálták a részletekkel, ők is a törvényszövegre várnak.) Mivel a pálinka már az egész unióban eredetvédett, ezért a lepárlás előtt igazolni kell a gyümölcs származását. Ha valaki mástól vásárolt gyümölcsből, mással pároltat, (elvileg) a teljes jövedéki adót meg kell fizetnie. Kereskedelmi forgalmazás esetén literenként ma 1350 forint a jövedéki adó, amit a pálinkatermelők Piros László szerint már csak azért is túlzottnak tartanak, mert - bár hungaricumról van szó - ez magasabb, mint a gabonaszeszből előállított italokat terhelő közteher.
Az adóra jön még a lepárlás, a gyümölcsalapanyag költsége, és persze 25 százalék áfa is, ami összességében elég drágává teszi a legálisan előállított és forgalomba hozott pálinkát. A terhek csökkentésének természetesen mindenki örülne, erről azonban senki nem beszélt egyelőre.
A negyede feketén fogy el
Ma mintegy 100 vállalkozó állít elő és forgalmaz pálinkát saját maga által megtermelt gyümölcsből, évi mintegy 3,2 millió litert. A bérfőzetők száma 500 körül van, ők további 13 millió litert termelnek - Piros László szerint ugyanakkor az utóbbi mennyiség mintegy negyede már feketén kerül forgalomba. Arról becslések sincsenek, hányan főzhetnek mindenféle ellenőrzés nélkül "csak úgy, otthon, kuktában". A termelők mindenestre "nagyon bíznak benne", hogy Orbán Viktor bejelentése nem azt jelenti, hogy mostantól az "olajszőkítők" tevékenységét legalizálják, vagyis a szükséges eredetigazolás nélkül lehessen eladni pálinkát. "Azt persze el tudjuk képzelni, hogy ha valakinek van egy saját pálinkafőzője, és oda turistákat, vendégeket hív, a saját italából eladhat nekik" - mondta a Pálinka Lovagrend nagymestere. Igaz, aki eddig korrekt volt, és úgy főzetett saját célra, hogy mellette befizette a jövedéki biztosítékot, az kissé becsapva érezheti majd magát, még ha vissza is fizetik neki, mert a pénz "természetesen" nem kamatozott.
Az uniós eredetvédelemmel kapcsolatban Piros László azt mondta, miután Magyarország minden EU-tagállamtól megkapta a védettséget, a saját felelőssége, hogy garantálja: csak 100 százalékban gyümölcsből készült italt lehet forgalmazni pálinka névvel. "Az elmúlt években marketinggel, felvilágosító munkával, szabályozással, ellenőrzéssel elértük, hogy ma már mindenkinek egyértelmű: csak az a pálinka, ami gyümölcsből készül. Nem kellene ebből az állapotból visszalépni" - mondta Piros László.
forrás : hirszerzo.hu
|